Pil nedåt

På det godas sida sedan 30-talet.

1958 övertog Elsie och Haldor Svenssons kafé som funnits i lokalerna sedan 1930-talet. Kaféet döptes om, efter sin nya ägarinna, till Elsies. På den tiden fanns det ett 20-tal kaféer i Nässjö stad och alla hade var och en sin egen kundkrets. Disken på Elsies var fylld med småkakor som drömmar och finska pinnar, mazariner, wienerbröd, bullar och en för den tiden nymodighet «negerbollen». Då kostade en hålkaka med korv och ost 35 öre och en kopp kaffe 30 öre.

Jukebox och tv-apparat

Förutom smörgåsarna och det goda fikat var det även annat som gjorde Elsies till en samlingsplats. Först kom jukeboxen och med den ungdomarna. Var de stadda vid kassa blev det en Coca-Cola, som också var något nytt, annars ett glas saft för 40 öre. Sedan kom det riktigt stora dragplåstret: en svart-vit 17-tums TV. Familjer vallfärdade till Elsies och fikade när «10000-kronors frågan» med Nils Erik Bæhrendtz visades.

Mjukglass

I början av 60-talet kom kyldisken och med den en mjukglassmaskin. Den första i staden! Kön ringlade sig lång när alla, vid lanseringen, fick provsmaka. Tro det! Elsie och Haldor har genom åren drivit caféet med ett varmt hjärta, både gäster och medarbetare har känt sig hemma och stortrivts. 1997 tog barnen Anna och Daniel (i en syskonskara på sju) över verksamheten. Början till något nytt, men ändå i den gamla Elsies-andan. 2002 utökades fiket med lokalen i «runt hörnet». 2012 gjordes en ansiktslyftning och för att fortsätta med gamla succéer så introducerade Anna och Daniel nu återigen glassen. Den här gången i form av hemmagjord, italiensk glass.